Kinderwens?
Kinderwens?

Wij helpen je met een goede start!

Goed voorbereid zwanger worden is wat veel vrouwen graag willen. Je kunt de kans op een zwangerschap vergroten door je leefstijl aan te passen. Je kunt hierover informatie opzoeken op internet of langskomen op speciale kinderwensspreekuren. Zo kun je goed voorbereid zwanger raken en vergroot je de kans op een gezond kind én een gezonde moeder. Reken op de kennis van Verloskundige Praktijk Papendrecht .

Wat kun je zelf doen?

Foliumzuur
Weet je dat je zodra je een kinderwens hebt en stopt met anticonceptie foliumzuur moet gaan slikken? Wij adviseren om 0,4-0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Hierdoor wordt de kans op een kindje met een open ruggetje of open schedel verkleind. Begin 4 weken voordat je zwanger wilt worden en slik de tabletjes tot je 10 weken zwanger bent.

Gewicht
Te zwaar zijn als je zwanger wil raken is niet goed, maar ondergewicht kan ook problemen geven. Een gezond gewicht is belangrijk om zwanger te worden en tijdens je zwangerschap. Je voelt je fitter en het draagt bij aan de gezondheid van je kindje

Eetpatroon
Gezond eten houdt in dat je veel groente, fruit en brood eet. Eet weinig vlees en 2 keer in de week vis, waarvan 1 keer vette vis, zoals zalm of makreel. 

Handig is om er nu al rekening mee te houden dat je tijdens je zwangerschap niet te veel koffie mag. Dus hou het alvast bij 3-4 koppen per dag en bouw dit af. Drink ongeveer 2 liter vocht per dag. Eet geen rauw vlees en zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Doordat je gezond eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Dat draagt weer bij aan de gezondheid van je kindje.

Roken en alcohol
Genotmiddelen als sigaretten en drank kunnen ervoor zorgen dat je minder snel zwanger wordt. Ook mannen spelen hierin een rol: rokende mannen hebben minder zaadcellen en deze zijn minder beweeglijk. Tijdens de zwangerschap roken of drinken is schadelijk voor jou en je baby.

Bewegen
Iedere dag 30 minuten lekker buiten zijn is goed voor je. Je krijgt zo vitamine D binnen en houdt je lichaam fit. Dit is weer goed voor je zwangerschap. Sporten is prima. Luister wel naar je lichaam, want te fanatiek sporten is niet goed voor je.

Kinderwensspreekuur

Veel problemen tijdens de zwangerschap en mogelijk in het latere leven van je kindje hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het kindje en de placenta. Daarom kun je al voor je zwangerschap bij ons terecht op het kinderwensspreekuur. Tijdens dit spreekuur, ook wel preconceptiezorg genoemd, krijg je voorlichting en advies omtrent:

  • je menstruatiecyclus
  • vruchtbaarheid
  • voeding
  • foliumzuur
  • medicijngebruik
  • erfelijkheid
  • roken
  • alcohol
  • andere risicofactoren

We kijken samen naar je levensstijl en of je deze kunt aanpassen om zo de kans op een goede zwangerschap en een gezond kindje te vergroten. Daarnaast is er natuurlijk ruimte om je vragen, wensen en eventuele twijfels te bespreken.

Een afspraak op het kinderwensspreekuur kan ook in de avonduren plaatsvinden en duurt ongeveer 45 minuten. Het is prettig als je partner meekomt. We vragen je om de vragenlijst van Zwangerwijzer in te vullen en deze mee te nemen naar je afspraak.

Handige links

Ben je nieuwsgierig geworden naar alles wat je zelf kunt doen? Op de volgende website vind je meer informatie:

strakszwangerworden.nl