Anticonceptie passend in jouw situatie.

Aan het einde van de kraamtijd en tijdens de nacontrole maken wij anticonceptie bespreekbaar. Samen met jou bekijken we welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past en wat de mogelijkheden zijn. Dit is voor iedere vrouw anders en hangt af van je ervaring met anticonceptie in het verleden, maar ook van je wensen op dit moment. Geef je borst- of flesvoeding? Wil je elke dag aan anticonceptie denken of juist niet. Wil je hormoonvrije anticonceptie of juist anticonceptie met hormonen? Er valt veel te kiezen! Op het anticonceptiespreekuur van Verloskundige Praktijk Papendrecht en omgeving kun je terecht voor advies, voor een recept, maar ook voor het plaatsen of verwijderen van een spiraal.

Contact

Mogelijkheden van anticonceptie

Graag verwijzen wij naar de website www.anticonceptie.nl voor de verschillende mogelijkheden van anticonceptie. Hierop staat ook een keuzehulp.


Borstvoeding beschermt veelal onvoldoende tegen zwangerschap. 

Spiraalplaatsing

Voorwaarden

 • Minstens 10 weken na de bevalling (of keizersnede)
 • Niet zwanger (kunnen) zijn
 • Geen SOA of verdenking op een SOA
Weetjes
 • Je bent na het plaatsen van het spiraal tegen zwangerschap beschermd. NIET tegen SOA’s.
 • De Mirena-spiraal biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. De T-Safe biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap.
 • Het is goed om te weten dat bij gebruik van de Mirena de menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Het verloop van het menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van het spiraal. Bij het gebruik van het koperspiraal kan de menstruatie wat heviger verlopen.
 • De draadjes kun je voelen. Mocht dit problemen geven, neem dan contact op met de verloskundige.
 • De verloskundige kan het spiraal door middel van de draadjes eenvoudig weer verwijderen wanneer je zwanger wilt worden of het spiraal wilt vervangen. Na het verwijderen van het spiraal kun je snel weer vruchtbaar zijn.

Werkwijze

Als je gekozen hebt voor het spiraal, hormoonhoudend spiraal (Mirena) of koperspiraal (T-Safe), krijg je van ons een recept en een informatiebrief. Het spiraal haal je een aantal dagen voor je afspraak op, want niet elke apotheek heeft deze op voorraad. Je neemt het spiraal mee naar de plaatsing. Deze hebben wij niet op voorraad. Het inbrengen van het spiraal wordt uitgevoerd door de verloskundige. De verloskundige zal een inwendig onderzoek doen om te bepalen hoe de baarmoeder ligt. Daarna zal ze de baarmoedermond in beeld brengen met behulp van een speculum. Het plaatsen van het spiraal duurt veelal enkele minuten en kan wat gevoelig zijn. Daarom adviseren wij een uur voor de plaatsing 1000 mg paracetamol in te nemen; 200 mg ibuprofen mag ook, als je geen borstvoeding geeft. Nadat het spiraal geplaatst is, knipt de verloskundige de draadjes die aan het spiraal zitten af.


Na de plaatsing heb je meestal wat bloedverlies. Je kunt ook last hebben van kramp in de onderbuik. In het algemeen verdwijnt dit binnen enkele uren tot een dag. Je kunt bij pijn zo nodig 3 x dgs 1000 mg paracetamol nemen.


Na 4-6 weken neemt de verloskundige weer contact met je op en bespreekt dan hoe het gaat. Waar nodig wordt een nacontrole of echo gepland.

Bel Verloskundige Praktijk Papendrecht en omgeving bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone vaginale afscheiding en bij pijn tijdens het vrijen of bij sterk of langdurig bloedverlies. Houd er rekening mee dat het 3 maanden kan duren voordat de klachten van bloedverlies zijn gestabiliseerd.

Kosten van een spiraal

Voor het uitschrijven van een recept brengen wij geen kosten in rekening. Anticonceptie wordt vanaf de leeftijd van 21 jaar niet vergoed uit de basisverzekering. Wat je zelf moet betalen is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Vraag na bij je zorgverzekering wat voor jou de kosten zullen zijn. De meeste verzekeraars vergoeden het plaatsen van het spiraal. DSW en Menzis (2019) vooralsnog niet, je betaalt het plaatsen dan zelf. Je ontvangt dan een rekening van ons.

 • Hormoonhoudendspiraal Mirena +/- € 130,-
 • Koperspiraal Tsafe +/- € 69,-
 • Het is afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering of het spiraal (gedeeltelijk) wordt vergoed.
 • De plaatsing van het spiraal kost +/- € 63,-


Wil je meer informatie over anticonceptie of meteen een afspraak maken voor het laten plaatsen van een spiraal? Bel Verloskundige Praktijk Papendrecht en omgeving en omstreken op 078 - 641 2222.

Bekijk de brochure