Zorg, persoonlijke aandacht en advies 

tijdens je zwangerschap 

bij Verloskundige Praktijk Papendrecht en omgeving.

In Nederland kan je zwangerschap gewoon door de verloskundige begeleid worden. Juist de verloskundige is erop getraind om de zwangerschap en de bevalling niet onnodig in de medische sfeer terecht te laten komen. De verloskundige houdt jouw gezondheid en die van je baby dus nauwlettend in de gaten. Indien nodig verwijzen we je in je zwangerschap naar de gynaecoloog. Zo krijgt iedere vrouw in haar zwangerschap de unieke en eigen begeleiding die ze verdient. Die begeleiding vind je bij Verloskundige Praktijk Papendrecht en omgeving.

Bevalling

Het beste advies voor jou en je baby

Tijdens het intakegesprek kunnen mogelijke risicofactoren al snel duidelijk worden. Deze risicofactoren bespreken we met je tijdens de intake of direct bij de volgende controle. We spreken dan een 'zorgpad' met je af. Dit is een plan met een tijdspad van de zwangerschap waarin wordt vastgelegd wat specifiek voor jouw zwangerschap van toepassing is. Je weet dan wat er wanneer en waarom gedaan moet worden gedurende de zwangerschap. Vanzelfsprekend wordt het zorgpad aangepast wanneer jouw zwangerschap toch andere zorg vereist.

Rond 30 weken wordt er ruim tijd ingepland om je wensen rondom de bevalling en eventuele pijnstilling te bespreken. Je krijgt hierbij de mogelijkheid om een eigen geboorteplan te maken.

Bel ons altijd.......

 • Wanneer je ongerust bent.
 • Wanneer je hevige hoofdpijn of buikpijn hebt.
 • Wanneer je voelt dat je kindje minder beweegt dan je gewend bent.
 • Wanneer je jeuk hebt, met name aan handen en voeten.
 • Wanneer je vragen over je zwangerschap hebt.


Lees verder over:
Onderzoek | Echo | Praktische zaken | Geboorteplan | Miskraam

Bloedonderzoek en prenatale screening

De Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIE) is een landelijk bevolkingsonderzoek waarbij een zwangere vrouw bloedonderzoek aangeboden krijgt bij het eerste verloskundig consult (bij voorkeur vóór week 13 van de zwangerschap). De screening is erop gericht een aantal ernstige ziektes bij ongeboren en pasgeboren kinderen te voorkomen.

Je bloed wordt onderzocht op:

 • ABO-bloedgroep
 • rhesus (c)-bloedgroep
 • rhesus (D)-bloedgroep
 • irregulaire erytrocytenantistoffen (IEA)
 • syfilis (lues)
 • hepatitis B
 • hiv

Naast de PSIE wordt het Hb-gehalte en de glucosewaarde van je bloed gecontroleerd. 


Echo, Combinatietest, NIPT en SEO

Tijdens je eerste controle, de zogenaamde intake, ontvang je een formulier om een termijnecho te laten maken. Daarnaast geven we je tijdens de intake, als je dit wenst, informatie over prenatale screening: de Combinatietest, de NIPT en de SEO (20-wekenecho). Alle onderzoeken zijn vrijwillig.  Wil je meer weten over deze onderzoeken? Kijk verder op de onderstaande linkjes.

Echo

Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen. Doordat de geluidsgolven een onderscheid kunnen maken tussen harde en zachte structuren ontstaat er beeldvorming. In de verloskunde kunnen we zo een baby in de baarmoeder in beeld brengen.


De eerste kennismaking met je baby vindt plaats bij 7-8 weken zwangerschap. Je krijgt dan je eerste echo. Daarnaast kun je tijdens je zwangerschap op indicatie te maken krijgen met een aantal verloskundige echo's:


Termijnecho

Met deze echo wordt je uitgerekende datum en zwangerschapsduur bepaald. In de meeste gevallen wordt de echo via de buikwand gemaakt. Mogelijk is de kwaliteit van de echo via de buikwand niet voldoende, bijvoorbeeld door slechte beeldkwaliteit of andere factoren. In die gevallen wordt de echo vaginaal gemaakt.


Echo na bloedverlies

Met deze echo wordt er gekeken of de zwangerschap intact en vitaal is of dat er wellicht sprake is van een miskraam. Mogelijk zijn er andere oorzaken die het bloedverlies kunnen verklaren. Deze echo wordt afhankelijk van de zwangerschapsduur en de mogelijke oorzaak, via de buikwand dan wel vaginaal gemaakt.

Placenta lokalisatie

Deze echo is bedoeld om de locatie van de placenta ten opzichte van de baarmoedermond te bepalen. Je krijgt deze echo alleen als er wordt getwijfeld of de placenta in de buurt van de baarmoedermond ligt. Deze echo wordt bijna altijd vaginaal gemaakt. Het beste tijdstip voor deze echo ligt tussen de 30-32 weken zwangerschap.


Groei-echo

Met een groei-echo wordt duidelijk of je baby groeit volgens de verwachting. Een groei-echo vindt meestal plaats tussen 22-40 weken zwangerschap.

Daarnaast kun je op verzoek prenataal onderzoek laten verrichten:

 • Combinatietest
 • NIPT
 • SEO 


Alle verloskundige echo's van

Verloskundige Praktijk Papendrecht en omgeving  worden in onze eigen echo praktijkruimte gemaakt door een ervaren echoscopiste van echocentrum het Palet. Een afspraak maken voor een echo kan telefonisch; zie website van het Palet.

Wat moet je regelen - praktische zaken

Geboorteplan

Om je voor te bereiden op je bevalling kun je een geboorteplan maken. In het geboorteplan noteer je wensen en verwachtingen rondom de bevalling. Zo kun je wensen kenbaar maken en betrokken blijven bij de hele bevalling, zelfs als je niet goed in staat bent om tijdens je bevalling je voorkeuren mondeling aan te geven. 


Je hebt veel keuzes rondom je bevalling. Wil je thuis bevallen of juist in het ziekenhuis? Welke bevalhoudingen zijn er mogelijk? Hoe sta je tegenover pijnstilling? wie wil je van je naasten bij je bevalling hebben en wat wil je aan informatie tijdens de bevalling hebben? Door het maken van een geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. 


Je kunt je geboorteplan met ons, tijdens de controle rond de 30 weken zwangerschap, bespreken. Samen nemen we het plan door en bekijken of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren voor bepaalde wensen. Mocht dat zo zijn dan gaan we samen op zoek naar alternatieven.

Wil je een geboorteplan schrijven?

 • Verzamel zoveel mogelijk informatie.
 • Hou het geboorteplan simpel.
 • Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is.
 • Maak een wensenlijst en niet een lijst met eisen.
 • Gebruik zoveel mogelijk je eigen woorden.
 • Bespreek je geboorteplan tijdens de controle van 30 weken zwangerschap.
 • Stel eventueel je geboorteplan bij.
Maak kopieën van de definitieve versie voor de verloskundige, voor de eventuele gynaecoloog en de kraamverzorgster.

Miskraam

Het kind erkennen

Als jullie getrouwd zijn of er is sprake van een geregistreerd partnerschap, is dit niet nodig. Maar wonen jullie samen, dan kan je partner zijn of haar kind erkennen. Dit doe je bij het gemeentehuis. Voor meer informatie verwijzen we je door naar de website van de Rijksoverheid.


Kraamzorg en kraampakket
De kraamverzorgster controleert jouw gezondheid en die van je baby na de bevalling. Je kunt zelf een kraamzorginstelling kiezen en je keuze doorgeven aan je verzekeraar. Deze zal de kraamzorg regelen. Ook het kraampakket komt via je zorgverzekeraar als je hiervoor aanvullend verzekerd bent. Zo niet, dan koop je dit bij de apotheek of drogist.


Cursus
Tijdens een zwangerschapscursus leer je praktische informatie over je zwangerschap en bevalling. Het aanbod cursussen is groot. Zo kun je verschillende zwangerschapscursussen volgen zoals ZwangerFit, Vief SportiefSamen bevallen of de dagcursus Voorbereid bevallen.

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbaar vruchtje in de eerste 16 weken van de zwangerschap. Een op de tien zwangerschappen zal eindigen in een miskraam. Je moet weten dat je een miskraam niet kunt voorkomen of tegenhouden. Een miskraam begint meestal met bloedverlies.

Oorzaak

Een zwangerschap bestaat uit een embryo en een vruchtzak. Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het embryo, waardoor deze niet meer kan groeien en wordt afgestoten. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Deze afwijking is zelden erfelijk en er zijn dus meestal geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kunnen vrijen, vallen, fietsen of paardrijden geen miskraam veroorzaken.


Verloop

Meestal begint een miskraam met bloedverlies. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Dit kan gepaard gaan met menstruatie-achtige of weeën-achtige pijn. Hiervoor mag paracetamol worden ingenomen. Je verliest het vruchtje in de vorm van stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Dit gebeurt meestal binnen 2 weken na de start van het bloedverlies.

Het bloedverlies neemt daarna snel af en houdt na een paar dagen op. Soms is er nog enkele weken een beetje bloedverlies. Wanneer je koorts krijgt, het bloedverlies erg hevig is of bij toenemende buikpijn, neem je altijd contact met ons op via de spoedlijn.


Mocht de miskraam niet op gang komen of wil je geen spontaan verloop afwachten, verwijzen we je door naar de gynaecoloog. Je kan dan in overleg met de gynaecoloog kiezen voor een behandeling met vaginale tabletten om de miskraam op gang te brengen of voor een curettage.


Herstel
Na een miskraam of curettage is het lichamelijk herstel meestal vlot. Het bloedverlies stopt na 1 tot 2 weken. We adviseren te wachten met vrijen tot het bloedverlies is gestopt. Na 4 tot 6 weken kun je je menstruatie weer verwachten.

Een miskraam is vaak erg ingrijpend. Het maakt een einde aan de plannen en de fantasieën over het verwachte kindje. Veel vrouwen, maar ook mannen, maken na een miskraam dan ook psychisch een moeilijke tijd door. Gevoelens van verdriet, boosheid en falen zijn heel begrijpelijk. Probeer er samen over te praten en geef elkaar de ruimte om het verlies te verwerken. Als je hulp nodig hebt bij het verwerken, neem dan gerust contact met ons op of maak een afspraak met je huisarts.

Handige links

Wil je meer weten over je zwangerschap en echo's? Op de volgende websites en onze verloskundige app vind je meer informatie:


Neem voor meer advies over je zwangerschap contact op met Verloskundige Praktijk Papendrecht en omgeving. Bel ons op 078 - 641 22 22